zondag 6 september 2009

Vloeichape

Morgen komt een specialist in vloeichape langs om te kijken of hij ons kan helpen. Aan telefoon zei hij dat de netten waarschijnlijk onder de vloerverwarming uit moesten en de buizen in de PUR gelegd, maar we hopen dat hij morgen van gedacht verandert.

De buizen zijn namelijk overal goed vastgemaakt aan die netten en je kan die netten er niet gewoon onderuit trekken. Als hij morgen zegt dat het niet anders gaat, zijn we terug bij af.

Hij vindt 1 cm vloeichape op de buizen ook te weinig (minimum 3 cm is nodig) en wil eerst ter plaatse zien wat mogelijk is vooraleer hij toezegt. Als het slechts hier en daar 1 cm is en voor het merendeel minimum 3 cm zou het gaan. Bovendien loopt de kost van die vloeichape flink op, meer dan 2 x zo duur als gewone chape !

woensdag 2 september 2009

Alles opbreken?

Amai, wat een gedoe zo bouwen! Waren we tot nu toe gespaard gebleven van echte bouwellende, dit zou wel eens een zeer groot probleem kunnen betekenen.

De chapper was vorige woensdag begonnen met de bovenverdieping te chappen. hij schoot goed op. 's Avonds liet hij ons weten dat er toch wel erg weinig hoogte over was om te chappen omdat er te veel isolatie was aangebracht. Toen hij donderdag aan de benedenverdieping begon bleek het hier nog problematischer. Hij wou hier niet verder doen.

Gevolg: vrijdagmorgen crisisvergadering met architect en de leveranciers van vloerisolaite, vloerverwarming en chape. Al snel bleek dat de PUR niet afgenopt was, en dat er dus een maanlandschap ontstaan was waardoor op sommige plaatsen slechts 1 cm chape mogelijk was (ipv minimum 6 cm) boven de buizen van de vloerverwarming, wat natuurlijk veel te weinig is. Op andere plaatsen was er dan weer ruim 8 cm chape mogelijk.

Alken - chape


Te weinig chape houdt een aantal risico's in:
- chape gaat scheuren
- tegels komen later omhoog
- barsten in de tegels

De chaper wou geen garantie bieden op zijn chapelaag op deze manier. De leverancier van de PUR erkende de fout dat de PUR had moeten vlakgeschuurd worden. Als we alles terug opnamen kon dat gebeuren.

De ideale oplossing zou zijn:
- vloerverwarming eruit
- netten eruit
- folie eruit
- alles afnoppen
- alles terugplaatsen

Maar de kost die hierbij komt kijken is immens. Bovendien lag de chape al op een aantal plaatsen en deze opbreken hield in risico op beschadiging van de elektriciteits-, gas- en waterleidingen waardoor die eventueel ook allemaal vervangen moesten worden (!). Pardon? En wie gaat dat betalen?



Ruimte tot aan de streep geeft aan hoeveel chape mogelijk is op de buizen van de vloerverwarming






Toen stelde iemand vloeichape voor. Deze chape is veel duurder dan gewone chape, veel sterker, barst niet en dient minder dik aangebracht. De firma van de vloerisolatie wou de meerkost dragen. Met die laag vloeichape erop wou de firma van de vloerisolatie alle risico op zich nemen.

Goed, op zoek dus naar een firma die vloeichape aanbrengt, want dit is een specialisme op zich wat onze chaper niet doet.